sobota, 30 marca 2013

Żurek

Nareszcie, pomiędzy sernikiem kajmakowym a pajem wołowym znalazłam czas na napisanie przepisu na żurek.
Pomijając wstęp i inne bla bla bla, zapraszam na pyszny wielkanocny żurek:)

Żurek:
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej lub ugotowanej białej kiełbasy, pokrojonej w kosteczkę
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • 1 liści laurowy
  • 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zmiażdżony
  • 2 łyżeczki białego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, biały pieprz

  • ok 2 łyżek śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki

W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę na rumiano złoty kolor. Następnie dodaję bulion, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Doprowadzam całość do wrzenia, gotuję ok 4-5 min. Kolejno dolewam dokładnie wymieszany zakwas, mieszam zupę dokładnie, ponownie doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 2-3 min. Dodaję chrzan, majeranek, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem zabielam zupę śmietana.
Podaję z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz:)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli nie pozostawisz swojego komentarza anonimowo i się podpiszesz.
Pozdrawiam i życzę smacznego dnia, Kasia S.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...